شکلات! این ماده غذایی خوشمزه که کوچک و بزرگ آن را دوست دارند علاوه بر اینکه بسیار پرطرفدار است، برای سلامتی ما نیز ماده غذایی بسیار ارزشمندی است. خواص شکلات بقدری زیاد و حائز اهمیت هستند که برخی پزشکان آن را در درمانهای خاص خود تجویز میکنند. شکلاتهای عادی از موادی همچون کاکائو، قند، کره کاکائو، چربیها، امولسیونها و طعمدهندهها تشکیل شدهاند و علاوه بر ارزش تغذیه بالا، بهعنوان یک منبع انرژی غنی نیز محسوب میگردند.
چگونگی پیدایش شکلات
شکلات از دانههای درخت کاکائو تئوبروما موجود در منطقه گرمسیر ساخته شده است و اولین کاربرد آن به تمدن اولمک (Olmec) در مسوآمریکا برمیگردد. پس از مدتی، شکلات در سراسر جهان از محبوبیت خاصی برخوردار شد و خواهان آن بهطور گستردهای افزایش یافت. شکلات از آن زمان، به یک محصول غذایی محبوب تبدیل شده است که امروزه میلیونها نفر بهعلت طعم شیرین، منحصر بفرد و دلنشینی که دارد، از خوردن آن لذت میبرند.
خواص شکلات
بوی شکلات باعث افزایش امواج مغزی میشود که خود موجب آرامش میگردند. برای تهیه یک پوند (۴۵۰ گرم) شکلات، تقریبا ۴۰۰ دانه کاکائو مصرف میشود. در هر ثانیه، آمریکاییها به طور کلی ۱۰۰ پوند شکلات میخورند. شکلات دارای اثر ضد باکتریایی روی دهان است که در مقابل پوسیدگی دندانی محافظت میکند. شکلات تنها ماده خوراکی میباشد که در حدود ۹۳ درجه فارنهایت ذوب میشود، یعنی درست زیر دمای بدن انسان. بههمین دلیل است شکلات در دهان شما ذوب میگردد. دانشمندان میتوانند چربی موجود در شکلات را با عبور دادن از یک میدان الکتریکی حدود ۲۰ درصد کاهش دهند.
پس از این بههنگام خوردن شکلات احساس گناه نخواهید کرد! چرا که علیرغم شهرت بدی که در افزایش وزن دارد و در اصل اینگونه نیست، فواید سلامتی بیشماری با این محصول شیرین نیز در ارتباطند. در محتوای زیر به ۱۰ مورد از مهمترین خواص شکلات که از نظر سلامت نیز حائز اهمیت میباشند، اشاره شده است:
۱) برای قلب و گردش خون بسیار مناسب است
مطالعه اخیری نشان میدهد که شکلات تلخ به بازگشت انعطافپذیری به عروق خونی کمک میکند و همچنین از چسبیدن گلبولهای سفید به دیوارههای رگهای خونی جلوگیری میکند. هر دو مورد ذکر شده از عوامل شایع عفونتهای شریانی میباشند که خواص شکلات نقش بسزایی در بهبود آنها دارد. همچنین در یک مطالعه ۹ ساله سوئدی در بیش از ۳۱،۰۰۰ زن، کسانی که هفتهای یک یا دو بار شکلات تلخ مصرف میکردهاند، خطر سکته قلبی آنها به میزان یک سوم کاهش یافته است. مطالعات بعدی نیز نشان دادهاند که علاوه بر سکته قلبی، مصرف شکلات خطر ابتلا به سکته مغزی را نیز کاهش میدهد.
۲) باعث رفع سرفه میشود
مطالعات نشان دادهاند که شکلات نیز همانند کدئین بهدلیل تئوبرومین موجود در آن، سرفه را متوقف میسازد. ماریا بلویس، استاد بخش داروشناسی-تنفسی در موسسه ملی قلب و ریه در لندن، میگوید:
“شکلات علاوه بر طعم دلنشینش، هیچگونه عارضه جانبی منفی ندارد، در حالیکه کدئین باعث میشود تا افراد اغلب احساس خوابآلودگی و کسلی کنند.”
۳) از لحاظ معدنی غنی است
شکلات تلخ با مواد معدنی سودمندی از جمله پتاسیم، روی و سلنیوم مخلوط شده و ۱۰۰ گرم شکلات تلخ (معادل ۷۰ درصد یا بیشتر)، تقریبا ۶۷درصد از RDA آهن را تامین میکند.
۴) خواص شکلات در کاهش میزان کلسترول
نشان داده شده است که مصرف شکلات، حین اینکه سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش می دهد، همچنین سطح کلسترول خوب را افزایش میدهد. خواص شکلات بهگونهای است که به طور بالقوهای باعث کاهش خطر بیماری قلبی عروقی نیز میگردد.
۵) میتواند به کاهش وزن کمک کند
شکلات میتواند به کاهش وزن نیز کمک کند. این یک واقعیت است! عصبشناس معروف، Will Clower، میگوید:
” خوردن تکه کوچکی از شکلات ۲۰ دقیقه قبل از غذا هورمونهایی را در مغز ایجاد میکند که میگویند “من سیر هستم”، و در نتیجه این عمل باعث کاهش میزان غذایی میشود که قرار است در وعده غذایی صرف کنید.”
۶) خواص شکلات برای مادران و نوزادان
یک مطالعه فنلاندی نشان داد که شکلات باعث کاهش استرس در مادران باردار شده و نوزادان چنین مادرانی که شکلات مصرف میکنند، بیشتر از نوزادان سایر مادران میخندند.
۷) جلوگیری از خطر ابتلا به دیابت
ممکن است باور نکردنی به نظر برسد، اما شکلات برای بهبود حساسیت به انسولین تایید شده است. بنابراین شکلات تلخ – در حالت معمول – ممکن است در تاخیر یا جلوگیری از خطر ابتلا به دیابت مفید باشد.
۸) مفید و موثر برای سلامت پوست
فلاونولهای موجود در شکلات میتوانند پوست را در مقابل آسیبهای خورشیدی محافظت نمایند و از اینرو شما را در داشتن پوستی شاداب، زنده و جوان یاری کنند.
۹) برای مغز شما مفید میباشد
تصور میشود که میزان فلاونوئیدها با کم شدن حافظه در افراد مسن کاهش مییابند و از اینرو ویژگیهای ضد التهابی شکلات تلخ در درمان آسیبهای مغزی مانند ضربه مغزی نیز مفید است.
۱۰) باعث میشود تا شما حس خوبی داشته باشید
شکلات حاوی فنیل اتیلامین (PEA) است، این همان ماده شیمیایی است که مغز شما زمانیکه شما احساس میکنید عاشق شدهاید، ایجاد میکند. فنیل اتیلامین مغز شما را تشویق میکند تا آندورفینهای حس خوب را رها سازد.
سایر خواص و فواید شکلات
تحقیقات نشان داده اند که شکلات باعث کاهش افسردگی در افراد میشود و مشکلات روحی را بهبود میبخشد. همچنین کاهش خستگی بعد از خوردن شکلات بر هیچکس پوشیده نیست و همه تجربه شادی بعد از خوردن انواع شکلات ها را داریم. دلیل آن هم آزاد سازی هورمون آندروفین بعد از خوردن شکلات است، مثل همان اتفاقی که بعد از ورزش کردن در بدن میافتد و احساس رضایتی که پیدا میکنیم.
همانطور که دیدید، شکلات دارای مزیتهای باور نکردنی بسیاری میباشد، پس بهتر است روزانه از خوردن چند تکه شکلات، بهویژه شکلات تلخ دریغ نکنید. جهت خریدن و سفارش انواع شکلات تلخ و شیرین میتوانید از سایت شوکوبرندز نیز بازدید کنید.